Les 10 - 06/12

Algemeen

Namen in China bestaan uit een achternaam en een voornaam. De achternaam heeft meestal 1 karakter. Indien er twee of meer karakters in staan, kan je er bijna zeker van zijn dat de naam van buitenlandse afkomst is. De voornaam kan in 1 of 2 karakters geschreven worden.

In China zijn achternamen al meer dan 3.000 jaar in gebruik. Hierdoor is het aantal verschillende achternamen sterk verminderd. Op dit moment zijn er ongeveer 300 achternamen, waarvan er eigenlijk 100 geregeld voorkomen. De meest gebruikte achternamen zijn Lǐ (), Wáng () en Zhāng (), die samen meer dan 20% van de bevolking een naam geven.

Traditioneel wordt de voornaam gekozen door de grootouders en er wordt dan voor gezorgd dat alle kleinkinderen een gemeenschappelijk stuk in hun naam krijgen. Dit gemeenschappelijke deel wordt meestal in het eerste karakter van de voornaam gezet. Het tweede karakter van de voornaam is dan de eigenlijke unieke voornaam voor een bepaalde persoon binnen de familie. Dit deel wordt echter nooit gebruikt om iemand te roepen, behalve eventueel binnen de eigen familie- en vriendenkring. Wanneer je dus iemand bij naam wil noemen, is het gebruikelijker om steeds de volledige naam te gebruiken, waarbij de achternaam vóór de voornaam komt.

Een paar namen van bekende Chinezen als voorbeeld:

毛泽东
máozédōng
Mao Zedong
张艺谋
zhāngyìmóu
Zhang Yimou
周润发
zhōurùnfā
Chow Yun-Fat
杨紫琼
yángzǐqióng
Michelle Yeoh

Woordenschat

名字
míngzi
voornaam
再见
zàijiàn
tot ziens
学习
xuéxí
leren
学院
xuéyuàn
school
语言
yǔyán
taal
nemen
groot
wèi
door (oorzakelijk, vb: door zijn toedoen)

Schrijven

yán (73)
yuàn (75)
xí (79)
mǎ (83)
dà (84)
wèi (85)
jiā (86)
ná (87)
zài (105)
jiàn (106)

Geen opmerkingen: