Les 21 - 10 apr '08

Grammatica

  • We hebben reeds geleerd dat je vragen kan stellen door achter een zin het vraagwoord te zetten. Er is echter nog een andere manier: de alternerende vraag. Hierbij krijg je de volgende constructie: werkwoord + + werkwoord. Ipv een werkwoord mag je ook een bijvoeglijk naamwoord gebruiken. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

    你忙不忙?
    Heb je het druk?
    你是不是学生?
    Ben je een student?
    你吃不吃饭马?
    Ben je paard aan het eten?
    你认识不认识他?
    Ken je hem?

    Wanneer je deze constructie gebruikt, dan vervalt de toon op .

  • Van sommige werkwoorden bestaan er twee verschillende vormen: het gewone werkwoord en het werkwoord met het "nietszeggend" lijdend voorwerp. Enkele voorbeelden zijn: vs 吃饭; vs 看书; vs 写字. De eerste vorm is het gewone werkwoord, terwijl de tweede vorm telkens een lijdend voorwerp bevat. Dit lijdend voorwerp heeft geen echte betekenis meer, vandaar dat het "nietszeggend" wordt genoemd.

    Wanneer gebruik je nu welke vorm? De vorm zonder het lijdend voorwerp gebruik je wanneer het duidelijk is wat je moet doen. Een voorbeeldje om het duidelijk te maken:

    - 写你们的名字。 写。: Schrijf jullie voornaam. Schrijf het.

    In bovenstaand voorbeeld is het in de tweede zin duidelijk dat het gaat om het schrijven van de voornaam, omdat dit reeds in een vorige zin wordt vermeld. In het Nederlands vervangen wij dit door bvb het woordje "het". In het Chinees wordt de vorm van het werkwoord zonder het nietszeggend lijdend voorwerp gebruikt. Als het algemener is dan wordt de tweede vorm gebruikt, bvb:

    学生都写字。: De leerlingen zijn aan het schrijven.

    Hier weten we niet precies wat ze aan het schrijven zijn, ze zijn gewoon bezig met iets op te schrijven.

    Wanneer je tenslotte het werkwoord gebruikt tesamen met een lijdend voorwerp, dus een ander dan het nietszeggend lijdend voorwerp, dan gebruik je de vorm zonder het nietszeggend lijdend voorwerp, bvb:

    我们写汉字。: Wij schrijven Chinese karakters.


Woordenschat

介绍
jièshào
iemand voorstellen
ài
houden van
写字
xiězì
schrijven (VO)
看书
kànshū
lezen (VO)
名片
míngpiàn
naamkaartje
一下
yíxià
eventjes
xià
onder
物理学
wùlǐ xué
fysica
数学
shùxué
wiskunde
xuǎn
kiezen
xiū
herstellen
选修
xuǎnxiū
keuzevak

Schrijven

xià (150)
piàn (152)
jiè (161)
shào (162)
shù (172)
wù (173)
lǐ (174)
xuǎn (176)
xiū (177)
ài (193)

Geen opmerkingen: